Lemhényiné Tass Olga

 

 

A melbourne-i olimpián aranyérmes női kéziszercsapat tagja négy olimpián vett részt, összesen 6 érmet nyert. A római világbajnokságon első és második helyezést is jegyzett. Később edzőként (tornában szakedző, majd mesteredző), nemzetközi pontozóbíróként és a szövetség munkatársaként is dolgozott, valamint a TF-en oktatott.

 

Férje Lemhényi Dezső, olimpiai bajnok (Helsinki, 1952) vízilabdázó, majd mesteredző, szövetségi kapitány, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke volt, akivel ötven évet töltöttek együtt.

 

Iskolánk 2005-ben vett fel a Lemhényi nevet, tisztelegve ezzel Lemhényi Dezső (1917-2003) olimpiai bajnok emléke előtt.

 

 

A névadást követően Tass Olga, „Olgi néni” minden évben több alkalommal is részt vett iskolánk rendezvényein (Lemhényi-nap, sport nap, hagyományőrző napok). Kedvességével, lelkesedésével elvarázsolt bennünket. Gyakran mesélt a gyerekeknek a sport, a mozgás fontosságáról és annak szeretetéről. Őszinte szívvel tudott örülni a tanulóink által elért sport és tanulmányi eredményeknek. Mindig sajátjának érezte az iskolát, nemcsak azért mert férje, Lemhényi Dezső emlékét ápoljuk, hanem azért is, mert életében kiemelt szerepet töltött be a felnövekvő nemzedék nevelése-tanítása.

 

 

 

A Lemhényi család szellemisége tovább él iskolánk nevelő-oktató munkájában.

Így emlékük, munkásságuk fennmarad a jövő nemzedéke számára.